Beggio, een baas als geen ander.

Oprichter van Aprilia

Moderators: Youri, MotoMan

Plaats reactie
Gebruikersavatar
MotoMan
Site Admin
Berichten: 741
Lid geworden op: 14-05-2017 12:00

Beggio, een baas als geen ander.

Bericht door MotoMan » 09-02-2019 17:21

Een baas als geen ander

GESCHREVEN DOOR Jonny Edge
Toen Ivano Beggio eerder dit jaar op 73-jarige leeftijd overleed, rouwde de inwoners van de stad Noale enorm.

Ivano was het brein achter de opkomst van Aprilia, een klein fietsbedrijf in de stad dat zijn vader Alberto begon aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, net zoals Italië - net als het grootste deel van Europa - worstelde om zijn voeten te herwinnen.

Aprilia's verhaal begon echt op het moment dat Ivano in 1968 naar zijn bureau ging en besloot dat hij motorfietsen wilde bouwen in plaats van fietsen. Vanaf dit punt bouwde Sir Ivano de snelle opkomst van Aprilia, waarbij hij de productie van 50cc motorfietsen bestelde die snel 125cc werden en tegen het midden van de jaren zeventig was Aprilia al aan het deelnemen aan en het behalen van motocrosskampioenschappen in Italië, met dank aan Milanese rijder Ivan Alborghetti, die nam de Italiaanse 125 en 250cc motorcrosskampioenschappen.

In de jaren tachtig begon Aprilia zich stevig te vestigen als een van de helderste merken ter wereld voor fietsen met een kleine cilinderinhoud, met name 125 en 250 cc. Vanaf 1985 richtte Aprilia zich sterk op weg- en circuitracen, waardoor ze een aantal opmerkelijke statistieken behaalden: 294 Grand Prix-races wonnen in het Road Racing World Championship, 54 wereldtitels (38 van het Road Racing World Championship), 7 in Superbikes (inclusief rijder en fabrikant verdubbelt in 2010, 2012 en 2014) en 9 in off-road disciplines (7 in Supermoto en 2 in Trials). Onder het geïnspireerde rentmeesterschap van Ivano Beggio waren er ook opmerkelijke prestaties weg van het circuit.

Tussen 1982 en 1997 ging Aprilia van een bedrijf met een omzet van 7 miljard lire naar een bedrijf dat 970 miljard lire omzet. In 1991 produceerde het 50.000 motorfietsen per jaar, maar in 1997 was dit gegroeid tot 290.000 eenheden per jaar - waarvan 45% bestemd was voor overzeese gebieden. Ivano werd, net als andere grote roergangers bij andere grote Italiaanse ingenieursbureaus, geëerd door zijn land. In 1998 kreeg hij de titel 'Cavaliere del Lavoro' - letterlijk 'Knight of Work' - erkenning van zijn prestaties in de industrie, en later ontving hij twee eredoctoraten in de machinebouw en bedrijfskunde van de universiteiten in Pisa en Venetië.

Afgezien van zijn uitzonderlijke zakelijke vaardigheden, passie voor motorfietsen en racen, stond hij ook hoog aangeschreven in Italië voor het opsporen en helpen van jonge getalenteerde ruiters. Aprilia hielp de carrières van Jorge Lorenzo, Marco Melandri, Max Biaggi en de onvergelijkbare Valentino Rossi een kickstart. Bij zijn overlijden eerder dit jaar herinnerde Biaggi Ivano als een vaderfiguur in de racewereld, een man die hem nooit het feit opdroeg dat hij de baas was.

Biaggi Aprilia
Meer dan 1.200 werknemers zijn in dienst van Aprilia in Noale, dat tot op de dag van vandaag het huis van Aprilia blijft, hoewel het in 2004 deel uitmaakte van de Piaggio-groep. Verhalen van Ivano die zijn arbeiders en inwoners van de stad stiekem hielpen zijn gemeengoed, en hij is liefdevol herinnerd voor het brengen van succes en glorie in de regio door zijn prestaties.

Terwijl de aandacht in Europa vaak zo snel op Ducati valt, is Aprilia een waardig, zeer competitief merk dat net zo trots en succesvol de Italiaanse driekleur vliegt als zijn meer bekende landgenoot. Ivano's visie voor zijn bedrijf veranderde een fietsfabrikant in Europa's meest succesvolle motorteam en een massaproducent van enkele van de beste fietsen ter wereld. Sir Ivano verdient het om herinnerd te worden als een van de grote Italiaanse bedrijfsleiders, naast de Agnellis, Ferraris en Lamborghini's van de natie.

Wat Aprilia betreft, zal het zijn missie voortzetten om de trots van Italië te zijn, de koningen van het circuit en zijn fietsen leeuwen in handen van de liefhebber.
Ivano Beggio
Afbeelding
Disign Philippe Starck
Plaats reactie

Terug naar “Ivano Beggio”